Egyes-kő – A hétvégi  túrák kedvence

Egyes-kő Nagyhagymás Balánbánya

Hívhatnák akár Négyes-kőnek is, hiszen annak ellenére, hogy az alapját egy egységes sziklatömb alkotja, a csúcsa négy taréj formájú sziklaóriásként ível az ég fele.  Az Egyes-kő  azonban valóban magányosan „vesztegel” a Nagyhagymás és az  Öcsém hatalmas fehér mészkővonulatai között. Még az alatta fekvő egykori bányaváros, Balánbánya, zaja sem hatol át a  hatalmas fenyőrengetegnek köszönhetően.

És talán pont ebben rejlik az Egyes-kő varázsa. Könnyen megközelíthető, de ugyanakkor távol esik minden zavaró emberi tevékenységtől. 1608m-es magassága nem egetverő, de sziklaalakzata mégis hatalmasnak tűnik, az alatta fekvő tisztásról szemlélve.  A tetejéről  kitárulkozó panoráma pedig maradásra késztet minden természetjárót. Igazi hétvégi célpont.

Az aljában fekvő menedékházban szállás is igényelhető. Teltházra inkább csak hétvégén lehet számítani. Ekkor érdemes előre szállást foglalni a +40/744-156566-os telefonszámon Gál Zoltán és Aranka gondnokoknál.

Útban az Egyes-kő fele, háttérben az Öcsém. Kilátás a menedékház közeléből.

Az Egyes-kőhöz több turistaút is vezet.

A legrövidebb a város római katolikus templomától induló kék sáv turistaösvény, amely a Kovácsok-patakától kapaszkodik fel a célponthoz vezető  mellékgerincre. Ezen az útvonalon 1,5 – 2 óra alatt érhető el a cél. Az ösvény első 15 perce igénybevevő, de ezt követően télen-nyáron kényelmesen járható.

A másik ismert turistaösvény Balánbánya északi végétől indul a Szép-patak völgyéből a piros háromszöggel jelzett ösvény mentén. Nehézség és idő szempontjából hasonló a fent említett útvonalhoz, azonban nyáron a juhnyájakat őrző pásztorkutyák miatt is inkább az első útvonal vállalhatóbb.

A kalandvágyók és felkészültebb turisták  akár a főgerincen is megközelíthetik a Pongrácz-tető vagy a Gyimesi-hágó irányából.