A kerci cisztercita kolostor

Kerci cisztercita kolostor -apátság

A Fogarasi-havasok lábánál fekszik Kerc (Cârța), amely Erdély egyik legrégibb gótikus építeszeti remekművének ad otthont. Az 1202-1206 között épült cisztercita kolostort Árpád-házi Imre király alapította. Az idetelepített francia szerzetesek folyamatosan bővítették az épületegyüttest.

A kezdeti fa építményt 1230 körül fallal vették körül. A kerci kolostor sem kerülte el a tatárjárás viszontagságait, azonban ezt követően rövid időn belül újjáépítik a korra jellemző gótikus stílusban. 1495-ben épül a ma is látható tornya.

A falakon belül szorgalmas szerzetesi tevékenység folyhatott, hiszen az imádságon kívül oktatásnak valamint kódexmásolásnak is helyet adott az apátság. 1495-ben épül a ma is látható tornya. A XVI. századtól kezdődően jelentőségét fokozatosan elveszíti és fokozatosan rommá változik.

Az egykori templom főszentélyét alakítja át a helybéli szász közösség evangélikus templommá, amelyet a mai napig is használ. A kolostor lenyügöző romjai látogathatók. A kulcsot a szomszédos evangélikus papi lak lelkészétől lehet elkérni jelképes összeg ellenében.

Kerci cisztercita kolostor -apátság